Het meten van de klantervaring in de Fygitale Retail Wereld

De volledige winkelroute van vandaag bestaat niet langer enkel en alleen uit een bezoek in de winkel. De nieuwe fygitale wereld (een combinatie van fysieke en digitale) zorgt ervoor dat merken een naadloze, consistente en uitstekende klantervaring moeten bieden, en wel in alle kanalen.

Handelspatronen zijn zeer snel veranderd. Velen hebben het einde van fysieke winkels verwacht, op het moment van de explosie van e-commerce en de komst van omnichannel.
Een onderzoek door de Harvard Business Review stelt echter dat 83% van de zogeheten customer journeys nog steeds plaatsvindt binnen één enkel kanaal. Neem bijvoorbeeld de kleding- en kledingdetailhandel, waarbij 80% van de omzet binnen de categorie wordt gehouden (geweldig nieuws voor retailers!).
De keerzijde is dat als het gaat om het verzamelen van persoonlijke gegevens, het digitale kanaal de duidelijke winnaar is. Daarom moeten retailers en merken innovatieve manieren verkennen en implementeren om de klantervaring in de winkel te verbeteren, terwijl klanten ook moeten worden gestimuleerd om hun digitale kanalen opnieuw te bezoeken.

Een nieuwe dimensie van retail

Dankzij ‘online’ zijn klanten slimmer dan ooit als het gaat om hun aankoopbeslissing. Ze onderzoeken de producten online – controleren de beschikbaarheid, lezen recensies, zoeken naar de beste prijzen – nog voordat ze überhaupt tijd of geld investeren.

Dit betekent dat de toewijding tot inkoop een diepere samenhang krijgt waarin elk detail telt: de algemene ervaring, personalisatie, het merk, hun verhaal etc. De verschuiving in het gedrag van kopers vormt een unieke kans voor retailers om fysieke winkels te herpositioneren als juist het epicentrum van klantervaring. De digitale kanalen kunnen vervolgens strategisch worden gebruikt om aanbiedingen te personaliseren en consumenten naar hun winkels te brengen.

Bij het samenstellen van deze nieuwe fygitale klantervaring is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende diensten die in elk kanaal worden aangeboden, een gelijke en uitstekende ervaring leveren. Om dit te bewerkstelligen, is het noodzakelijk om elk kanaal met hetzelfde platform te meten.

Het meten van de fygital klantervaring

De klantervaring is per definitie menselijk en heeft een sterk emotioneel karakter. Elk individu neemt met zijn eigen filters de interacties waar die ze met een verkoper ervaren. En terwijl de meting subjectief is, zal de momentopname van de daadwerkelijke ervaring het helderst zijn, wanneer deze op het exacte moment van interactie tot uiting komt; of dit in de winkel is of juist online.

Het vastleggen van het klantensentiment is van cruciaal belang voor het beoordelen van bedrijfsprestaties. De feedback, zoals verzameld vanuit elk kanaal, moet real-time zijn en dient gepresenteerd te worden op een manier die begrijpelijk én bruikbaar is voor de verschillende belanghebbenden van een merk.

Door gebruik te maken van een eenvoudig te gebruiken feedback-oplossing in de winkel die verbinding maakt met een platform voor online gegevensanalyse, kunnen winkeliers erop letten dat de fysieke klantervaring voldoet aan de verwachtingen van de klant. Bovendien helpt de implementatie van een vergelijkbare, digitale versie in e-commerce om te vergelijken en niet enkel te verifiëren of de klanten blij zijn met de online diensten, maar ook de waarschijnlijkheid om in de winkel als bezoekers terug te komen.

Het meten van de fygital klantervaring ondersteunt de gehele organisatie.
De marketingafdeling gebruikt de gegevens om de impact van de door haar ontworpen concepten (online) te evalueren. De winkelmanagers beoordelen op hun beurt de beste en slechtste tijden, dan wel locaties op het gebied van de serviceprestaties (in de winkel).

Het daadwerkelijk weten welke activiteiten en kanalen goed werken en welke niet, stelt retailers in staat om meer gerichte beslissingen te nemen over acties die de algehele serviceprestaties – en uiteindelijk de klanttevredenheid en winst – zullen verbeteren.

Kortom, het doel is om ervoor te zorgen dat de ervaring van de klant, binnen de fygitale reis, is gericht op het ontwikkelen van langdurige klantenloyaliteit en het voorkomen van een hoog uitvalpercentage.

Winkeliers dienen te allen tijde waakzaam zijn over de perceptie van de klantervaring. De ondernemer heeft duidelijk leesbare indicatoren nodig. Immers, diegene die de tevredenheid en kwaliteit van de klantervaring als een prioriteit beschouwen, oogsten betere prestaties en winst dan hun concurrenten.