‘De Finse droom’; het succes van de Startup

Uit: Computerweekly.com
Vertaling: Feedbacksmiley.nl

Finland heeft een Startup mentaliteit die door zijn aderen en zijn water loopt, met een “all for one” houding die jonge technologiebedrijven aandrijft. Er is een concept in Finland dat verwant is aan “The American Dream” – het heet ‘Sisu’. Het is een mentaliteit van veerkracht waarvan men denkt dat die uit het water van het land komt en het is een nationale eigenschap die de bevolking drijft.

In het bedrijfsleven is het ook een begrip van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en langetermijndenken dat enkele van de meest gerenommeerde namen in de technologie heeft helpen oproepen. Deze veerkracht, beter samengevat als “dapperheid in geval van tegenspoed”, is natuurlijk afgestemd op een startup manier van denken. Het is dan ook geen toeval dat Finland – en vooral de hoofdstad Helsinki – een van de heetste kweekvijvers is geworden voor digitale startup successen.

“Er is hier eenvoudigweg een enorme hoeveelheid opstartactiviteiten, met name op het gebied van games en het heeft een soort ‘veiligheid in getallen’-situatie gegenereerd,” zei Robin Squire, CEO en mede-oprichter van Black Block, een spelontwikkelingsstudio die werkt aan grootschalige virtuele werelden voor mobiele apparaten.

Zijn bedrijf is nauwelijks meer dan een jaar oud, maar Squire is al getuige geweest van de omstandigheden die het succes van bedrijven als Nokia, Rovio en Supercell verklaren.

“Iedereen helpt elkaar en wil de ander laten slagen,” zegt hij. “Het wordt gezien als iets positiefs gezien, voor de industrie en voor Helsinki. We krijgen regelmatig hulp van andere gamebedrijven in Helsinki die onder vergelijkbare omstandigheden in andere steden als ‘directe concurrenten’ zouden worden gezien”.

En deze eigenschap is niet specifiek voor de gaming industrie. Gerenommeerd data insight generator en retail partner HappyOrNot – met Feedbacksmiley.nl als vertegenwoordiging in de Benelux -, die het smiley feedback management systeem levert, is hier al meer dan 10 jaar getuige van deze zelfde cultuur.

“De Finse bedrijfscultuur is er een van het helpen van elkaar,” zegt de mede-oprichter van het bedrijf, Heikki Väänänen. “Als klein landje dat nog maar 100 jaar bestaat, hebben we aanzienlijke tegenslagen moeten overwinnen. Daarom zijn de Finnen zeer coöperatief en zijn ze trots op hun bedrijfssuccessen”.

“Als gevolg daarvan biedt de bedrijfsomgeving veel ondersteuning aan starters en ondernemers. Tekes, de door de overheid geleide organisatie Business Finland, helpt door het verstrekken van financiering voor technologie en innovatie. Ze biedt natuurlijk aanzienlijke financiële steun, maar ze is ook sterk in het verbinden van ondernemers met elkaar, zodat mensen van elkaar kunnen leren.

“Finse succesverhalen zoals Kone lifts, Rovio en natuurlijk Nokia betekenen dat er veel briljante geesten zijn om van te leren in Finland”.

Nordics, Unicorns en multinationals hebben een grote, innovatieve talentenpool opgericht die uit de eerste hand heeft ervaren wat er met een beetje vindingrijkheid kan worden bereikt.

Maar het is juist de mix van lokale en internationale industrieveteranen die heeft geholpen om een van de beroemdste gamingorganisaties van het land op te bouwen – het bedrijf achter The Walking Dead mobile game franchise, Next Games.

“Helsinki heeft een enorme lokale talentenpool van veteranen uit de industrie die hebben geholpen om het bedrijf te maken tot wat het nu is”, aldus de CMO, Saara Bergström. “Maar om de reputatie van de stad succesvol te houden, is het van vitaal belang dat we ook naar het buitenland kijken en gepassioneerde, hardwerkende mensen uit alle hoeken van de wereld aantrekken die zich in onze cultuur willen onderdompelen en een bijdrage willen leveren aan onze samenleving.

Een binnenlandse en internationale mix is noodzakelijk voor een land dat ideaal gelegen is tussen Rusland en Azië in het oosten, Centraal-Europa in het zuiden en Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in het westen. Het feit dat Finland een politiek neutrale en sociaal stabiele spil in het midden is, heeft in theorie potentie, en door er munt uit te slaan is het een van de meer intrigerende technologische centra van de wereld geworden.

“Dat is nog niet eens inclusief de andere Baltische landen,” zei HappyOrNot’s Väänänen, verwijzend naar de geografie van Finland. “Finland zit vol met briljante ontwikkelaars, maar dat is bijvoorbeeld ook het geval in Tallinn, Estland, dat op slechts enkele uren varen van Helsinki ligt.

“Deze verbinding met verschillende, even getalenteerde regio’s is niet alleen een voordeel, maar ook een voordeel ten opzichte van andere Scandinavische landen als het gaat om het aantrekken van talent en investeerders”.

UNIEK ECOSYSTEEM

Het groeiende Finse startup-ecosysteem heeft een van de hoogste investeringsratio’s in technische starters, per hoofd van de bevolking, in Europa gekend.

Healthtech en de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) startups hebben zelfs geholpen om de Finse productie te diversifiëren, weg van de kansspelsector, om de positie van het bedrijf te versterken. En deze kracht wordt nooit eerder beter belichaamd dan in november, toen ’s werelds meest eigenzinnige en creatieve tech-ondernemers voor Slush naar Helsinki afdaalden.

“Slush is een van de grootste technologieconferenties ter wereld en trekt de belangrijkste vernieuwers in Europa en daarbuiten aan”, aldus Väänänen. “Dit heeft geholpen om Helsinki op de technologische kaart te zetten en heeft een prachtig effect gehad op ons zakelijk ecosysteem”.

Combineer deze drang om het digitale startersveld verder te verrijken met een van ’s werelds beste onderwijssystemen en een allround “geluk” dat in Finland bestaat, en de prominente invloed van het land op de wereldwijde technologie is volkomen logisch.

“Het niveau van onderwijs, ondersteuning en beschikbare middelen betekent dat de reis van de jeugd naar de volwassenheid, en vervolgens naar het starten van een bedrijf, voor veel mensen een volledig levensvatbaar carrièrepad is”, aldus Bergström van Next Games. “Helsinki is een uniek ecosysteem om in te werken, maar wat het volgens mij onderscheidt van andere steden is de gedeelde passie en ambitie van iedereen om te slagen”.

Väänänen voegde eraan toe: “Ik zie ‘Sisu’ elke dag verschijnen in de startup scene van Helsinki. Ondernemers nemen geen ‘nee’ als antwoord en ze krabbelen weer op als ze worden neergeslagen. We hebben allemaal onze problemen op punten in de ontwikkeling van ons bedrijf, maar we hebben ook de innerlijke kracht die nodig is om deze hindernissen te overwinnen en ervoor te zorgen dat we zeer succesvol worden.

“Dit is wat Helsinki, en Finland in het algemeen, uniek maakt.”